HER YIL KÂRININ BÜYÜK BİR KISMINI SİYONİST İSRAİLE BAĞIŞLAYAN MİCROSOFT FİRMASININ İŞLETİM SİSTEMİ WİNDOWS 9X/XP/VİSTA ÇÖPE ATILIYOR!!! TUBİTAKIN ÜRETTİĞİ Yüzde yüz yerli ve güvenli "PARDUS" İŞLETİM SİSTEMİNİ KULLANMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ.
UNUTMAYALIM PKK'NIN ARKASINDA SİYONİST İSRAİL VARDIR. FİLİSTİNDE HERGÜN ONLARCA MÜSLÜMANI KATLEDEN VE SAKAT BIRAKAN YİNE SİYONİST İSRAİLDİR. ABD'NİN IRAKI İŞGAL ETMESİ YİNE SİYONİST İSRAİL'İN ÇIKARLARI İÇİNDİR... KISACA DÜNYA BARIŞININ VE İNSANLIĞIN DÜŞMANI TERÖRİST DEVLET SİYONİST İSRAİLDİR. GÜN ŞEYTANLARI TAŞLAMA VAKTİDİR!!!!
TÜBİTAK, geliştirdiği ücretsiz bilgisayar işletim sistemi olan ve adını nesli tükenmiş "Anadolu Parsı"ndan alan Pardus'un yeni sürüm hazırlıklarını sürdürüyor.
TÜBİTAK'ın geliştirdiği ücretsiz bilgisayar işletim sistemi Pardus'un 2008 sürümü için hazırlıkların sürdüğü bildirildi. İşletim sistemini geliştiren ekibin başkanı TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, 2003 yılı başında başlatılan "e-dönüşüm Türkiye Projesi" kapsamında geliştirilen Pardus'un, bilgisayar yazılımlarında dışa bağımlılığın azaltılması, kişisel ve kurumsal güvenliğin artırılmasını amaçladığını kaydetti. Pardus'un, RTÜK'ün yayın arşivleme sistemlerinde kullanıldığını, Milli Savunma Bakanlığının Türkiye genelinde askeralma dairelerindeki 4 binden fazla bilgisayarda kullanımının ise yakında devreye gireceğini ifade eden Tekman, "Bireysel kullanıcıların sayısı ise 50 bin civarında. 2007'nin ikinci yarısında kurumsal kullanıcı sayısını artırmaya çok çalışmadık. Beklentimiz, ASAL gibi büyük kuruluşların Pardus'u kullanmaya başlaması ve bir örnek oluşturur hale gelmesi" dedi.
Gelecek 5-6 ayda, Pardus'la ilgili yazılım ya da hizmet sağlayan çeşitli çözüm ortaklarının ortaya çıkacağını kaydeden Tekman, şunları kaydetti: "Şu anda çok yeni olduğu için bunların hangi konularda gerçekleşeceğini söylemek zor. Ancak, çözüm ortaklarının ortaya çıkması, projenin başından beri amaçlarımızdan biri. Pardus'la ilgili her şeyi TÜBİTAK'ın yapmasından çok, birçok kurum ve gönüllünün bilgi alışverişi içinde olması ve katkı sağlamasını istedik. Bu beklentilerimiz gerçekleşmeye başladı."
2008 "Pardus"un yılı olacak Tekman, 2008 sürümünde, Windows gibi başka bir işletim sistemine sahip kullanıcıların, çeşitli ayarlar ve özellikleri aktarabilmesi için bir "göç aracı" hazırladıklarını ifade etti.
Doç. Dr. Erkan Tekman, 3 ayda bir güncel sürümü çıkarılan ve adını soyu tükenmiş "Anadolu Parsı''ndan alan Pardus'un şu anda "2007.2" sürümünün kullanımda olduğunu, Kasım ayında "2007.3 " sürümünü çıkaracaklarını belirterek, "Bu sürüm, 2007.2 sürümünden beri yaptığımız güncelleştirmeleri içerecek. Ancak asıl hazırlığımızı, 2008'in ilk çeyreğinde çıkaracağımız sürüm için yürütüyoruz" dedi. 2008 sürümüyle ilgili kampanyayı yakında başlatacaklarını ifade eden Tekman, bu sürümle hem bireysel hem de kurumsal alanda ilgi uyandıracakları nı vurguladı.
Söz konusu araçla, MSN'deki adres defteri, internet tarayıcıdaki sık kullanılanlar gibi çeşitli bilgi ve ayarlar, Pardus'a otomatik olarak aktarılacak. Kullanıcı Pardus'u kurduğunda, eski işletim sistemindeki duvar kağıdıyla karşılanacak, anında msn hesaplarını kullanır hale gelecek."
iki yildir ariyorum daha önceki sürümleri cikti ama ulasamadim, yakinda buluruz insallah hep birlikte deneriz neden kullanmayalim, hic olmazsa yerli mali türkün emegi var.
"Microsoft'a Türkiye'den bir rakip çıktı. 11 kişilik genç ekibin Linux üzerinden hayata geçirdiği ve internet üzerinden ücretsiz indirilen Pardus işletim sistemi, Microsoft'a kafa tutuyor. Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'a rakip gösterilen Linux'un Türkiye'deki silahı Pardus olacak. Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nde (UEKAE) 11 kişilik genç bir ekip tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemine olan ilgi artıyor.
Beş hafta önce TÜBiTAK sitesinden ücretsiz olarak indirilmeye başlanan Pardus'u bugüne kadar 40 bin kişi bilgisayarına yükledi. UEKAE Pardus Geliştiricisi Erkan Tekman, "Tek rakibimiz Türkiye pazarının yüzde 90'ını elinde tutan Microsoft" diye konuştu.
Pardus'a gelen talepte son günlerde patlama yaşandığım belirten Tekman, "Eski Doğu Bloku ülkelerinden bile programı yükleyenler var. İsimleri yabancı ama bize Pardus hakkında Türkçe mail'ler atıyorlar. Ayrıca Azerbaycan ve Avusturalya'daki Türkler de Pardus'a ilgi gösteriyor" dedi.
Fikir Başbakanlıktan 2003 yılında ulusal bir işletim sistemi için düğmeye basan Başbakanlık, proje geliştirmesi için TÜBİTAK UEKAE'yı görevlendirdi. 2004 başında Pardus'un çekirdek ekibi kuruldu. 2004'ün son çeyreğinde teknik fizibilite çalışması tamamlanan Pardus için Linux altyapısının kullanılmasına karar verildi. Pardus internetten 15 dakika ile 30 dakika arasında değişen bir sürede bilgisayara yükleniyor. Pardus kurulduğu zaman, her türlü işletim sisteminde olan pencere, menü ve ikonları da içeriyor. "Pardus yüklendiğinde pek çok program da yanında geliyor" diyen Tekman, "Bunlar arasında, internete bağlanmak için internet tarayıcısı, e-posta okuyucusu, anında mesajlaşma ve ofis programı var. Pardus müzik, video, fotoğraf makinesinden resimleri indirip, üzerinde rötuş yapmak gibi başka işletim sistemlerinde ayrıca edinip yüklemeniz gereken programları da içeriyor" dedi.
Ücretli servis var Program CD'ye yüklenip, çoğaltalabiliyor. Pardus'un tüm maliyetim ise TÜBİTAK karşılıyor. Önümüzdeki günlerde Pardus için çıkarılacak yan ürün ve hizmetler ücretlendirilecek. Pardus Geliştiricisi Erkan Tekman, "Önümüzdeki dönemde kitap ve CD'den oluşan kullanım kılavuzu yaratılacak. Ayrıca ücretli olarak telefon ve internet üzerinden teknik destek de vereceğiz" diye konuştu.
Pardus yerel bilgisayar markaları ile büyüyecek "2006'da çok enterasan gelişmeler göreceğiz" diyen Tekman, Pardus ile ilgili hedeflerini şöyle açıkladı: "Şu an kamu ve özel sektör ile görüşüyoruz. Mutlaka en azından bir kamu kuruluşunda olmayı çok istiyoruz. Ayrıca yine bu yıl eğitim kurumlarında da Pardus eğitimlerine başlanacak. Bununla birlikte Türkiye'de yerel markaların herbirinin en az bir ailesi Pardus kurulu olarak satılacak."
Çekirdek ekibin yaş ortalaması 27 Adını nesli tükenen Anadolu Parsı'ndan alan Pardus'u kuran ekibin yaş ortalaması 27. Ekibin en genci ise 22 yaşında bir üniversite öğrencisi. Büyük çoğunluğunu bilgisayar mühendislerinin oluşturduğu ekipte grafikçi ve jeofizikçi de var. Ancak Pardus ekibi bununla sınırlı kalmıyor. Sayıları 20'yi bulan üniversite öğrencisinin oluşturduğu bir grup gönüllü de Pardus için çalışıyor. Pardus fanları, programdaki hataları gideriyor, program yazıyor. Ayrıca çevirilerin tamamını da bu gönüllü gruplar yapıyor.
Biz millet olarak yerli malina pek ragbet etmeyiz ne yazikki. Ama insallah yanilirimda bu yeni yazilimi milletimizin her ferdinde görmek nasip olur. Cola turkanin cok uzun soluklugu olmadigi düsünülürse biraz isimiz zor gibi insallah yazinda belirttigin gibi diger yazilimlara kafa tutar.