ÇOBAN VE JÖLE Bir dağ başı, yaşlı bir çoban etrafında koyunlar birden arazide lüks bir arazi aracı durur, takım elbiseli, güneş gözlüklü, saçlar jöleli bir zıpır elinde bir çantayla, koyunları otlatan çobana doğru gider. • Heey, selam! • Ve Aleykümselam!? • Bak, burada kaç koyun olduğunu tam tahmin edersem, birini bana verir misin? • Tamam, der yaşlı çoban. “Nasılsa sayısını dünyada benden başka bilen yok” diye düşünür. • Genç adam çantadan bir dizüstü bilgisayar çıkarır, tık tık tık bir işlemler yapar ve söyler. • 84. adet • Yaşlı çoban çok şaşırır, sayı doğrudur. Anadolu insanı ya, sesini çıkarmaz.“Tamam, bildin, al bir tane, hakkım da helal olsun” der. • Genç, jöleli saçlarını düzeltip gider, en besili olan koyunu kucağına alır ve yüzünde hain bir gülümseme, içinde dijital sayıcı cihazında olduğu çantayı alarak, bu çakallığını iş çıkışı barda arkadaşlarına anlatırım memnuniyetiyle arabaya doğru yönelirken arkasından yaşlı çobanın sesini duyar. • “Oğul, ben senin ne iş yaptığını söylesem koyunu geri verir misin?” • “O.K.” der Tikky. • “Peki, hangi şirkette çalıştığını söylesem, o elindeki yazı yazdığın çantadaki daktiloyu da verir misin? • ”Genç gülümser, “Cep telefonumu ve güneş gözlüğümü isteme de ne istersen iste babalık” der. “Nasılsa bilemeyecektir.” • “Sen ……. Şirketinde (yabancı bir şirket adı söyler) yönetim danışmanısın.” Genç şok olur ve koyunu elinden bırakır. • “Nereden bildin babalık, Allah aşkına söyle ?” • “Oğlum bak, birincisi kültürünü hiç bilmediğin alakan olmadığı yerlerde dolaşıyorsun. İkincisi, bana bir bilgi verdin, ama bu benim hiç işime yaramayacak olmayan bir bilgiydi. Üçüncüsü, yaptığın işin karşılığında hak ettiğinden çok daha fazla bir karşılık istedin. Dördüncüsü, bu kadar koyun arasında çoban köpeğini alıp götüren olsa olsa danışmandır” der. Genç jöleleri kurumuş şekilde çalıştığı danışmanlık şirketinin logosunun da bulunduğu arabasına doğru giderken, yaşlı çoban, “İyi oldu, bizim lisedeki torun uzun süredir bilgisayar istiyordu” diye düşünür. *Ahmet Şerif İZGÖREN, Geleceğin Organizasyonu kitabından alınmıştır. AYŞENUR SAVRAN-SERVERGAZİ İ.Ö.O. 4-B SINIFI / DENİZLİ