833) Enes şunu söyledi: Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Hastalık bulaşması ve teşe'üm (uğursuzluğa yorma) yoktur. Ancak fe'l hoşuma gider." Sahabiler şöyle dediler: -Ya Rasulellah! Fe'l nedir? dediler. - "Güzel sözdür" diye cevap verdi. [37] 834) Ibn Ömer şunu söyledi: Peygamber Âsiye adını değiştirip: - "Sen Cemîle'sin" dedi. [38] 835) Enes (r.a.) şöyle demiştir: "Peygamber (s.a.v.) bir ihtiyacı için çıktığında: Ey Raşid (doğru yolu bulan), ey Necih (başarılı olan) sesini duymaktan hoşlanırdı." 836) Ibn Abbas şunu söyledi: "Rasulullah (s.a.v.), tefaul yapar (iyiye yorar) tetayyur yapmazdı (uğursuzluğa, kötüye yormazdı). Rasulullah (s.a.v.) güzel ismi severdi. 837) Ibn Ömer şöyle demiştir: Rasulullah (s.a.v.) bir söz duydu. Hoşuna gitti ve: "Güzel sözünü senin ağzından aldık" dedi. [39]
Rasülullah'ın Hoşa Gitmeyen İsmi Değiştirmesi
838) Ebu Hureyre şunu söyledi: "Rasulullah (s.a.v.), hoş olmayan (kötü) ismi, güzel isimle değiştirirdi." [40] 839) Ibn Ömer şunu anlattı1: "Peygamber (s.a.v.) Asiye adını değiştirip: - "Sen Cemîle'sin" dedi. [41]
Rasülullah'ın Hediyeyi Kabul Etmesi Ve Ona Karşılık Vermesi
840) Hz. Aişe şöyle demiştir: "Rasulullah (s.a.v.) hediyeyi kabul ederdi ve onun karşılığım verirdi (hediyeye hediyeyle karşılık verirdi)." [42] 841) Hz. Aişe şöyle dedi: -Vallahi, Muhammedin (s.a.v.) ailesinin üzerinden bir ay geçer de hiç ekmek pişirmezlerdi. Ravi şöyle der: Ben: -Mü'minlerin annesi! Peki Rasulullah (s.a.v.) ne yerdi? dedim. Aişe şu cevabı verdi: -Ensar'dan bazı komşularımız vardı. Allah onlardan razı olsun. Onların Rasulullah'a (s.a.v.) hediye ettikleri bir miktar sütleri vardı." 842) Ebu Hureyre şunu söyledi: Rasulullah buyurmuştur: "Bana bir paça bile hediye edilse onu kabul ederim. Ben paça yemeğe davet edilsem bile ona icabet ederim." [43]
Rasulullah'ın Ashabıyla Çok İstişarede Bulunması
843) Hz. Aişe şöyle dedi: "Başkalarıyla, Rasulullah'tan (s.a.v.) daha çok istişarede bulunan birisini görmedim." [44]
Yağan İlk Yağmurda Rasulullah İn Yaptığı Hareket
844) Enes (r.a.) şunu anlattı: Bir defasında Rasulullah'la (s.a.v.) beraberken yağmura tutulduk. Rasulullah (s.a.v.) başını açtı ve yağmurdan ıslandı. Ben O'na: -Ya Rasulellah! Neden böyle yaptın? dedim. Rasulullah (s.a.v.): - "Bu yağmur, Aziz ve Celil olan Rabbim tarafından yeni geliyor da onun için" dedi. [45] 845) Ebu Hureyre anlattı: Rasulullah'la (s.a.v.) ashabı, o yıl ilk yağan yağmurda başlarını a-çarlar ve Rasulullah (s.a.v.) şöyle derdi: "Bu Rabbimiz'in en yeni yağmuru ve O'nun en büyük bereketidir. " [46]
Rasulullahtn Kendisi Hakkında Sui Zanna Sebep Olmama Konusunda İhtiyatlı Davranması
846) Safiyye bint Huyeyy şöyle anlattı: Rasulullah (s.a.v.) itikafdaydı. Bir gece onu ziyarete geldim. O'nunla görüştükten sonra ayağa kalktım. Rasulullah da (s.a.v.) beni geçirmek üzere kalktı. Onun odası Usame İbn Zeyd'in evindeydi. O sırada Ensar'dan iki adam geçti. Onlar Rasulullah'ı görünce hızlandılar. Bunun üzerine Peygamber ( s.a.v.): - "Acele etmeyin, durun! Yanımdaki kadın Safiyye bint Huyeyy'dir" dedi. O iki sahabi: -Subhanellah! Ya Rasulellah! (Biz böyle bir şeyden seni tenzih e-deriz) dediler. Rasulullah (s.a.v.) da onlara: - "Şeytan insan vücudunda dolaşan kan gibidir. Ben, sizin gönüllerinize şeytanın kötü bir şüphe atmasından korktum" dedi. [47] 847) Enes şöyle anlattı: Rasulullah (s.a.v.) hanımlarından birisiyle birlikteydi. Yanlarından bir adam geçti. Peygamber (s.a.v.): - "Ey falanca! Bu, benim hanımımdır" dedi. Adam: . -Ya Rasulellah! Ben öyle bir zanda bulunsam bile, senin hakkında bulunmam, dedi. Peygamber (s.a.v.): - "Şeytan kan gibi, insanın vücudundaki damarlarda dolaşır" dedi. [48]
Rasulullah'ın Neşeli Ve Kızgın Olduğunu Gösteren Belirtiler
848) Ka'b îbn Malik şöyle dedi: "Rasulullah'ı (s.a.v.) birşey sevindirdiğinde, yüzü ayın halesi gibi parlardı." [49] 849) Ummu Seleme şunu anlattı: "Rasulullah (s.a.v.) öfkelendiğinde, yüzü kızarırdı." [50] 850) Imran İbn Husayn şunu söyledi: "Peygamber (s.a.v.) birşeyden hoşlanmadığında bu, yüzünden anlaşılırdı." [51] 851) Hz. Aişe şunu söyledi: "Rasulullah (s.a.v.) fazla üzüldüğünde, sık sık sakalını sıvazlardı." [52]
[37] Buharî, Sahih, Vll/180, 175; Müslim, Sahih, kitabu's-selam, 112; Ebu Davud, Sünen, 3916; İbn Mace, Sünen, 3537. [38] Ebu Davud, Sünen, 4952; İmam Ahmed, Musned, H/18. [39] Ebu Davud, Sünen, 2917; İbnu's-Sinnî, Amelu'l-Yevmi ve'l-leyle, 285; Aclunî, Keşfu'l-Hafa, H/68. Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 391-392. [40] Tirmizî, Sünen, 2839; Münzirı, Terğib ve't-Terhib, 111/71; Bağavî, Şernu's-Sunoe, XII/342. [41] Daha önce kaynakları geçti. Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 392. [42] Buharî, Sahih, IH/206; Ebu Davud, Sünen, 3536; Tirmizî, Sünen, 1953; İmam Ahmed, Musned, VI/90; Beyhakî, Sünenu'l-Kubra, VI/180; Ibn Ebi Şeybö, VI/551; Tirmizî, Şemail, 192. [43] Daha önce kaynaklan geçti. Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 392-393. [44] Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 393. [45] İmam Ahmed, Musned, 111/267; Hakim, Müstedrek, İV/285; Bağavî, Şerhu's-Sunne, İV/424; Ebu Nuaym, Hıiyetu'l-Evliya, VI/292; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VHI/555; Ze-hebî, Mizanu'l-İ'tidal, 1505. [46] Bakınız: KenzuUJmmal, 4939;Tarihu ibn Asakir, 111/214. Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 393. [47] Buharî, Sahih, IH/64, İV/100, 150, VIII/60, lX/87; Müslim, Sahih, kitabu'd-dem, hadis: 24; Ebu Davud, Sünen, kitabu's-sıyam, bab: 78;Tirmizî, Sünen, 1172; İbn Mace, Sünen, 1780. [48] Bu hadisin kaynaklan daha Önce geçti. Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 394. [49] Buharî, Sahih, İV/229; Müslim, Sahih, kitabu't-tevbe, hadis: 53; imam Ahmed, Musned, III/459, VI/90; Hakim, Müstedrek, M/605; Bağavî, Şerhu's-Sunne, 111/163. [50] Heysemî, Mecmau'z-Zevaİ d, VII/278; Buharı, Tarihu's-Sağir, 1/227. [51] İmam Ahmed, Musned, 111/79; Taberani, Mu'cemu'l-Kebir, XVHI/206; Tirmizî, Şemail, 192. [52] Zebidî, Ithafu's-Sadetİ l-Muttakîn, Vll/137; Irakî, Tahricu'l-lhya, H/102. . Abdurrahman İbnü'l-Cevzi, Ashâbın Dilinden Peygamberimizin Hayatı, Uysal Kitabevi: 394-395